Nå er Harald Grønli Gran utålmodig. Revisoren trives nemlig mye bedre på kontoret enn foran datamaskinen hjemme, og han gleder seg stort til å treffe både kolleger og kunder igjen.

 – På sett og vis går det greit med hjemmekontor. Vi får jo gjort det vi skal. Men for at en revisor skal gjøre et ordentlig godt arbeid, må vi forstå den bedriften vi skal jobbe med. Vi trenger å få full oversikt og følelse for hva kunden driver med. Komme under huden. Og da må vi jo treffe dem, sier en utålmodig Grønli Gran på telefon fra hjemmekontoret der han har tilbrakt så mye av 2020 at han har mistet tellingen over timer, dager og uker. Det er ingen tvil om at den ellers sindige trønderen er temmelig lei av korona og pandemi.

Truffet av bølgen

I januar er det fire år siden Harald ble partner i Partner Revisjon AS og nesten et år siden 2020-trøbbelet begynte. Revisoren er nemlig glad i å både nedover- og bortoverski, og han var blant de uheldige som befant seg i de østerrikske alper da den første koronabølgen veltet over Europa. Dermed var han også blant de første som fikk smake på isolasjon, karantene og hjemmekontor, fenomener som etter hvert er blitt velkjent for de fleste av oss og mer eller mindre synonymer med året 2020.

Selv har han heldigvis holdt seg frisk og koronafri gjennom både den første og andre bølgen, men han er blitt grundig lei av å jobbe hjemme.

– Jeg vet det er mange som trives med å jobbe hjemmefra, men der er ikke jeg. Jeg trives mye bedre på det ordentlige kontoret mitt enn på hjemmekontoret.

Hell i uhellet

Det var ikke helt tilfeldig, men nesten, at Harald begynte hos Partner Revisjon AS som nyutdannet siviløkonom i 2009. Dette var nemlig midt under finanskrisen, og de umiddelbare fremtidsutsiktene var så som så i den delen av verden. Det var forretningsadvokatbroren hans som anbefalte revisjonsselskapet i Oslo.

– Han kjente til Partner Revisjon AS fra før, og skrøt veldig av dem. Siden markedet var så usikkert, så tenkte jeg at det ikke kunne skade å sende inn en søknad. Heldigvis fikk jeg jobben. Det var hell i uhellet sier han, og forteller at revisjon er blitt en stadig mer ettertraktet jobb blant nyutdannede økonomer.

– Jeg var veldig heldig som fikk jobb akkurat her. Her er det et utpreget støttende arbeidsmiljø, og som nyansatt får du ansvar hvis du ønsker å ta det. Selv om vi har vokst ganske mye de siste årene, er vi fortsatt ikke større enn at hver enkelt medarbeider i stor grad kan skape sin egen arbeidsdag. Vi er i ferd med å bli store blant de som ikke er kjempestore. Jeg tror det er forskjell. Ikke minst for de som kommer hit som nyutdannede slik jeg gjorde.

Var ikke på radaren

I 2012 ble Harald statsautorisert revisor og han trives aldeles utmerket i rollen. Men årene på NHH i Bergen var likevel slett ikke bortkastet, for spesialområdet hans er «verdipapirforetak under tilsyn, Private Equity, AIFer, investering- og eiendomsselskaper.»

– Selskap som jobber innen finans, kapitalforvaltning og private investeringsselskap, forklarer Harald, og forteller at han også har et engasjement som internrevisor.

Han er en målbevisst mann, men han hadde ingen tanker om noe partnerskap da han begynte i Partner Revisjon AS i 2009. «Det var ikke på radaren», som han uttrykker det, men han mener det var «en form for annerkjennelse» og «kjempehyggelig» å bli spurt.

– Som jeg sa, er det et veldig støttende, oppmuntrende og motiverende miljø her i selskapet blant både ledelse og øvrige medarbeidere.

Harald Grønli Gran liker som nevnt å både gå og stå på ski, men konkurranseinstinktet på langrennski og i skiskyting gikk han fra seg i ungdomsårene. Den idylliske Inderøya, langt nord i Trondheimsfjorden, har nemlig fostret langt mer meritterte skiløpere enn han. Nå er det mosjon og adspredelse det handler om, for revisoren liker å fylle det han har av fritid med innhold.

– Det er ingen hemmelighet at revisorbransjen er veldig preget av sesongarbeid. Vi har det veldig travelt om våren med årsoppgjør og alt det andre, men om høsten har vi det mye roligere. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange av oss er glad i å jakte. For min del blir det mest jakt på rype og storfugl på Østlandet og rådyr i Sverige. Broren min og jeg var nemlig så heldige at vi fikk tak i et gammelt soldattorp på den andre siden av grensa.

– Idyllisk? Nei, det er ikke beskrivelsen jeg ville brukt. Men det er fint jaktterreng, og masse god mosjon der også.